Framtidens jordbruk

Sammanfattning av nätverksseminarier på temat ”Framtidens jordbruk – framtidens mat”, 11 juni 2010 i Gävle

Min vision för framtidens jordbruk – Vilka är de stora utmaningarna och vad kan vi göra idag?

Gunnar Rundgren pionjär inom ekologisk odling och livsmedelsförädling, han var med och startade ekologisk produktion på Torfolk Gård på 70-talet och han var en av initiativtagarna till KRAV på 80-talet.  Från 1996 har han mest arbetat med global utveckling av ekologiskt lantbruk. Nyligen kom han ut med boken ” Trädgården Jorden – från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter”.

Enligt Gunnar är de stora utmaningarna för jordbruket:

Energieffektiviteten: Om man ställer insatt energi i förhållande till energi i maten som produceras, blir vi allt mindre energieffektiva i takt med mekaniseringen av jordbruket. Jämfört med 1940 använder vi idag fyra gånger så mycket energi till att producera dubbelt så mycket mat. En människa förbrukar 1,16 MWh per år, en femtedel används till arbete, resten till att överleva. Extern energi (olja mm) per svensk: 66 MWh. Om man räknar om extern energi till mänsklig energi får man:   50-250 ”energislavar” åt dig och mig, motsvarar 120-500 miljarder globalt.

Kväve – idag omsätter vi ca 100 gånger mer kväve än för 100 år sedan, och ökningen accelererar. 1960 producerade vi 75 kg spannmål per kilo kväve, idag bara 25 kg. Det leder till stora överskott som belastar ekosystemet

Vattenanvändning-  Ett par liter per person behövs för att dricka och laga mat, och 50 liter för tvätt och hygien, men det åtgår 3500 liter för matproduktionen per person och dag.

Mullen – Många civilisationer har kollapsat pga. jordförstöring. I stället för att tära på mullkapitalet behöver vi öka det. Mullen är den största kolfällan. Och det tar Det tar 50-500 år att bygga upp en centimeter matjord. Matjorden saknar både nationellt och internationellt skydd – Vi bygger bort matjorden

Konkurrens med andra ekosystem – jordbruket upptar allt större del av jorden

Global utveckling – Svält beror främst på sociala problem och fattigdom inte på produktionsförhållanden

Livsmedelsförsörjning –  De priser som u-landsbönderna får skapar ingen möjlighet för utveckling

Mätt i insatt energi har vi blivit allt mer ineffektiva i det industrialiserade jordbruket, och det samma gäller hur vi nyttjar insatt kväve – nästan helt beroende på den handelsgödsel som vi använder. Även mätt i pengar har produktiviteten minskat.

 

 

Utvecklingsvägar

  • Fler människor och mindre extern energi till jordbruket
  • Möjlighet till lokal utveckling – mycket viktigt för u-länderna
  • Intensiv (ekologisk) odling på delar av arealen
  • Mullen i centrum för odlingssystemen
  • Stabiliserad köttkonsumtion (minskad hos de rika)

Energi och ekonomiskt system är de två grundbultarna, där ligger problemen och där finns lösningarna.

Marknaden klarar inte av de stora förändringar som behövs annat än genom fundamentalt ändrade regler.

Annonser
Det här inlägget postades i Nätverksseminarier och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s