Vi kräver stopp för okontrollerad odling av GMO-potatis!

Uttalande mot GMO från Naturskyddsföreningen i Dalarna

Inblandning av en otillåten genmodifierad potatissort har upptäckts i utsädesodlingar av Amflora i Norrbotten. Det som hänt är ännu ett klart bevis för hur svårt det är att kontrollera odling av GMO-grödor – låt det bli en tankeställare! Och frågan är; behöver vi verkligen dessa grödor?

Utsättning av GMO i naturen omgärdas av många regler som ska minska miljöriskerna. Det inträffade visar att BASF/Plan Science Sweden inte har uppfyllt de villkor som är en förutsättning för odlingen. Inte minst för trovärdighetens skull bör Jordbruksverket markera att det inträffade är helt oacceptabelt. Att nöja sig med att påträffade plantor förstörs är inte tillräckligt. Uppfyller BASF/Plantscience Sweden inte sina åtaganden är den rimliga åtgärden att tillståndet dras in, och odlingarna förklaras olagliga.

GMO-potatisen Amflora odlas på kontrakt med BASF/Plan Science Sweden i Norrbotten och i Skaraborg. Potatisen har utvecklats för industriändamål och har en förändrad stärkelsesammansättning. Amflora har kritiserats av miljöorganisationer eftersom den har försetts med antibiotikaresistens genom en sk. markörgen. Inom gentekniken används markörgener för att särskilja den genförändring som man vill åstakomma från andra som inte är önskvärda. Genom att behandla celler med t.ex. antibiotika dödar man de celler som inte innehåller den rätta genförändringen. Eftersom man inte kan vara helt säker på att gener inte kan överföras till bakterier, innebär det en risk för spridning av antibiotikaresistens.  Amflora är den första genmodifierade potatisen som kan odlas storskaligt i Europa, men flera EU-länder tillåter ändå inte odlingen. Tillstånd för odling finns idag i Tyskland, Tjeckien och Sverige.

Försök mer GMO-grödor har pågått sedan många år i Sverige, men i år har en gröda för första gången godkännts för odling i större skala. Vi motsätter oss odlingen av den kontroversiella GMO-potatisen Amflora, vilken innehåller en gen som ger resistens mot antibiotika. Vi anser att odling av Amflora innebär ett fullständigt onödigt risktagande i förhållande till den samhällsnytta som den genförändrade potatisen kan tänkas ge.

Annonser
Det här inlägget postades i Jordbruk och miljö och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi kräver stopp för okontrollerad odling av GMO-potatis!

  1. En självklar sak att hela odlingarna skall brännas för ingen kan vara hundra på att inga Amadea finns kvar. Det är verkligen upp till Jordbruksverket att göra vad de är satta till att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s