Terra Madre – världen största möte om uthållig matproduktion?

Av Eva-Lena Rådberg, samordnare Mat- och Jordbruksnätverket

Över 6000 deltagare från 160 länder deltog i Terra Madre i Turin i slutet av oktober (21-25 oktober).  Under fem dagar pågick 70 olika workshops i parallella sessioner i en enorm mässhall. Deltagarna är framför allt odlare, uppfödare, fiskare och mathantverkare från alla världens hörn, tillsammans med kockar, studenter och representanter för universitet och miljöorganisationer.

Jag hade förmånen att delta som observatör, då Naturskyddsföreningen fått en inbjudan från Slow Food Sverige, och det var verkligen en upplevelse. Jag har jobbat en del med livsmedelsfrågor och landsbygdsutveckling i Syd, men inte tidigare varit med i ett sammanhang där småbrukare från olika länder diskuterar gemensamma frågor på så jämlika villkor. Alla workshops simultantolkades på fem språk – så visst; det krävdes att deltagarna från Syd kunde något av ”kolonialspråken” spanska, franska eller engelska. Men ändå…

 
 

Att Slow Food-rörelsen verkar för att en mångfald när det gäller matkultur, och för god vällagad mat kände jag till sedan tidigare. Men att rörelsen till så stor del även arbetar för allas rätt till mat och för biologisk mångfalt och ett uthålligt jordbruk, det var för mig en fantastisk positiv och överraskning.

Terra Madre Turin 2010

 

Länk till Terra Madre: http://www.terramadre.info/pagine/welcome.lasso?n=en 

Om du vill veta mer om Slow Food rörelsen i Sverige kan du gå in på deras hemsida:  http://www.slowfoodisverige.se/

Terra Madre Indigenous People i Sápmi 2011

Mat, klimat, traditionell kunskap och bevarandet av biologisk mångfald är temat för en stor internationell konferens Terra Madre Indigenous People 2011. För första gången samlas urfolk från hela världen för att diskutera hur traditionell kunskap kring användandet av naturresurser ska ge god, ren och rättvis mat.

”Slow Food har sedan 2004 samarbetat med samiska renköttsproducenter i marknadsutvecklingen av Suovas som en traditionell samisk produkt av högsta klass. Att initiativet och viljan att genomföra Terra Madre Indigenous People kommer från samiskt håll känns därför extra spännande. Slow Food Internationals ordförande Carlo Petrini som också besökt Sápmi gläds åt att samerna nu åtar sig värdskapet för ett möte med världens urfolk som fokuserar på en uthållig framtid.”

Mötet kommer att anordnas i Jokkmokk i maj nästa år. För mer information: http://www.slowfoodisverige.se/sv.html/nyheter-slow-food-planerar-mote-for-varldens-urfolk-i-spmi-2011  

Salone del Gusto

 

  I anslutning till Terra Madre pågår en av de största matmässorna i Europa, Salone del Gusto, där lokal mat från hela världen presenteras.  Från Sverige presenterades souvas (rökt reninnanlår) från Sapmi, jämtländsk källarlagrad getost och bruna bönor från Öland.

Salone de Gusto Bruna bönor från Öland
Annonser
Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s