Så Framtiden! – en manifestation för vår makt över maten

Så Framtiden! är en manifestation för fria val av livsmedel gentemot GMO-tekniken i lantbruket. Genom att bjuda in människor och tillsammans så en del av en åker gör man en positiv aktion för rätten att välja utsäde och för tillgång till en mångfald av odlade sorter. Genom Så Framtiden! tar vi tillbaka initiativet till odlaren och konsumenten, och gör en markering mot de stora kemijättarna som dominerar växtförädlingen och samtidigt producerar kemiska bekämpningsmedel.

http://svt.se/embededflash/2425114/play.swf
Idén till Så Framtiden! kommer från Schweiz och har spritts till allt fler länder som t ex Tyskland, Luxemburg, England, Finland, Norge. I Sverige kommer Så Framtiden!-aktioner att genomföras för första gången våren 2011. Kontakt i Sverige är Wijnand Koker, se www.saframtiden.se

Under maj 2011 är Så Framtiden! manifestationer planerade på följande platser:

  • Skäve gård i Järna (7 maj)
  • Ramsjö gård utanför Uppsala (15 maj)
  • Tomnäs gård utanför Borlänge (efter 15 maj)

Så här går det till

En lantbrukare bjuder in allmänheten att vara med i sådden på en del av gårdens mark. Lantbrukaren berättar om gården och odlingarna, och alla deltagare får en keps fylld med utsäde och sedan sår man tillsammans. Som avslutning får alla skriva sina namn på en stor fälttavla som sätts ut bredvid sådden. De som har varit med är sedan välkomna att besöka jordbruket under säsongen och se hur grödan utvecklas.

Så Framtiden! ska gärna kombineras med tal med anknytning ämnet och avslutas med en gemensam måltid ute i det fria.

För den som är med och sår blir detta en symbolisk handling där det blir tydligt att det vi äter är det vi odlar. Det väcker tanken att vi har fritt att välja vad vi vill äta och vad vi vill avstå från.

För lantbrukaren blir sådden tillsammans med inbjudna gäster en möjlighet att dela med sig av sin kunskap och sitt engagemang för miljön och maten. Det är också värdefullt att få träffa konsumenterna, de som faktiskt köper och äter det man odlar.

Så Framtiden! är en manifestation till försvar för en mångfald av lokalt anpassade kultursorter och ett sätt att öka konsumenternas intresse och kunskap om odling av grödor med god smak och näringskvalitet.

Annonser
Det här inlägget postades i Jordbruk och miljö och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s