Kan småskaligt ekologiskt jordbruk mätta värdens hungrande?

Kvällsseminarium i Stockholm 12 oktober med representanter från Brasilien, Malaysia och Peru.

I de flesta länder i Syd är det de många småbönderna som står för huvuddelen av matproduktionen och därigenom tryggar tillgången till mat för stora befolkningsgrupper. FNs särskilda rapportör för Rätten till Mat, Olivier De Schutter uttryckte i mars 2011: ”Vi kommer inte att kunna lösa hungerproblemet och stoppa klimatförändringarna med industriellt jordbruk på stora plantager. Lösningen ligger i att stödja småbrukares kunskaps- och metodutveckling, samt i att höja inkomsterna för småjordbruk som ett bidrag till landsbygdsutveckling.” I en FN-rapport från 2010 påvisar De Schutter att ”Småskaliga jordbrukare kan på 10 år dubblera matproduktionen i kritiska regioner genom användande av ekologiska metoder.”

För att bidra till diskussion i detta ämne har Naturskydds­föreningen bjudit in tre samarbetsorganisa­tioner från Brasilien, Peru och Malaysia att berätta om hur familjejordbruket i Syd kan säkra matförsörjningen och samtidigt bidra till landbygdsutveckling.

Tid: Onsdagen den 12 oktober 2011, kl.18-20

Plats: Naturskyddsföreningens kansli, Åsögatan 115

Anmälan: Senast fredagen den 6 oktober till:
eva-lena.radberg@naturskyddsforeningen.se

Program

18.00 Inledning Eva-Lena Rådberg, samordnare Mat- och Jordbruksnätverket

18.10 – 18.30 ”Ekologisk produktion och lokal konsumtion på väg mot livsmedelstrygghet – en studie baserad på 25 års arbete i Brasilien av Centro Ecológico”. Ana Meirelles, Centro Ecológico, Brasilien

18.30 – 18.50 ”Ett vinnande landsbygdsperspektiv – Ekologisk jordbruksproduktion och hållbart nyttjande av skogsresurser i Sabah”, PACOS, Malaysia

18.50 -19.10 Kaffe/Te och smörgås

19.10 -19.30 ”Familjejordbrukens bidrag till utveckling av livskraftig landsbygd i Syd, fallstudie från Peru”, Grimaldo Rengifo, PRATEC, Peru

19.30 -20.00 Frågor och diskussion

Kort presentation av  deltagande organisationer

PRATEC arbetar i Peru med att uppvärdera och stärka lokala kulturer, särskilt Kechua-lamas kulturen. Dessa bönder har många olika kulturella traditioner som är intimt sammankopplade med områdets biologiska mångfald. En mångfald som nu hotas av skogsavverkningar och konventionellt jordbruk som utarmar artrikedomen.

Centro Ecologico från Brasilien är en ledande organisation för ekologisk produktion i fattiga länder. Centro Ecológico stödjer ekologiskt småjordbruk, landsbygdsutveckling, för att minska påverkan av klimatförändring samt bidra till ökad biodiversitet.

PACOS  i Malaysia arbetar med ursprungsfolk i Sabah och utbildar ”Community Organisers” vilka kommer från de byar de arbetar för och dessa får kunskap som möjliggör mobilisering av lokalsamhällen genom utbildning i deras rättigheter till naturresurser, kunskap om hur man för en dialog med plantage- och timmerindustrin, hur man för sin talan i rättsprocesser som exempelvis rör naturresurs förvaltning och direkta övergrepp från bolag.

Annonser
Det här inlägget postades i Internationellt utbyte, Jordbruk och miljö, Nätverksseminarier. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kan småskaligt ekologiskt jordbruk mätta värdens hungrande?

  1. Jan M Hedlund skriver:

    Är det något som kan mätta Värdens hungrande så är det småskalighet, om man sett hur storskaligt jordbruk i USA förstör jorden genom över gödsling över odling och så kallat rationella metoder och lämnar kvar ren öken och sedan bara flyttar på sig så förstår man att inte det är hållbart med storskalighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s