EU:s jordbrukspolitik

stutar på naturbete i gästriklandDen 12 oktober presenterade EU:s jordbrukskommissionär Dacian Ciolo förslaget till ny gemensam jordbrukspolitik CAP för perioden 2014-2020. Inför förhandlingarna den 20 oktober om kommissionens förslag skickades detta brev till landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Statsrådet
Eskil Erlandsson                                                                                       Landsbygdsdepartementet  

Angående EU:s jordbruksministermöte den 20 oktober 2011

 Bäste statsråd Erlandsson,
Jordbrukspolitiken reformeras åter. Den 20 oktober träffas EU:s jordbruksministrar för sin första diskussion om de lagförslag till ny politik som Kommissionen presenterade den 12 oktober. Naturskyddsföreningen har med oro tagit del av förslagen och uppmanar den svenska regeringen att kliva ner från läktaren och lämna det ensidiga kravet på total nedskärning av EU:s budget och istället se till att använda medel går till faktisk miljönytta.    

Naturskyddsföreningen menar att jordbrukspolitikens budget i högre utsträckning ska användas till att ersätta kollektiva nyttigheter, djurvälfärd och andra samhällsmål. Förslaget är inte ett steg i rätt riktning utan snarare ett steg tillbaka. Sammantaget bedömer Naturskyddsföreningen att Kommissionens förslag försvagar miljö- och landsbygdssatsningen och förstärker traditionell inkomststödspolitik genom att t ex inom ramen för landsbygdsprogrammen i högre grad än tidigare stödja konkurrensförmåga, försäkring mot marknadssvängningar mm. Existerande orättvisor i form av olika nivåer på inkomststöd mellan och inom länder utjämnas inte heller i tillräcklig omfattning. 

Tidigare reformer har successivt förstärkt satsningarna på miljö- och landsbygdsutveckling genom s k modulering. De nya lagförslagen har enbart en svag skrivning om att medlemsländerna får flytta budgetmedel. Sverige bör utnyttja chansen att överföra medel från direktstöden till landsbygdsprogrammen och avstå från möjligheten till det motsatta. 

Den föreslagna s k ”förgröningen” (miljöanpassningen) av direktstöden är inte en fullgod ersättning för långtgående satsningar på miljö- och landsbygdsutveckling genom landsbygdsprogrammen. Men om förgröningen skall genomföras måste det vara obligatoriska åtgärder för alla och minst omfatta de föreslagna åtgärderna (växtföljd, ekologiska fokusområden och bevarande av permanenta betesmarker). Föreningen välkomnar erkännandet att ekologisk produktion automatiskt uppfyller förgröningskraven. 

Utformningen av definitionen av betesmark/permanent gräsmark är central för biologisk mångfald. Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens satsning på denna fråga och bidrar gärna efter bästa förmåga.  

Debatten om politikens utformning kommer att fortgå under en längre tid. Naturskyddsföreningen uppmanar den svenska regeringen att ta aktiv del i förhandlingarna. 

Med vänlig hälsning

Svante Axelsson, generalsekreterare                           

Gun Rudquist, chef för avd för marint och jordbruk

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till EU:s jordbrukspolitik

  1. Anonym skriver:

    Den stora frågan är hur en generationsväxling skulle kunna hanteras. I takt att allt större arealer och investeringar krävs för att få ekonomisk lönsamt så försvinner samtidigt chanserna för entreprenörerna. Det är en alldeles för stor social och ekonomisk omställning.
    Jag vill själv arbeta med livsmedelsproduktion, men ser få möjligheter om jag inte hittar en så gott som vattentät nisch vilken jag vågar ta lån för.
    Massarbetslöshet hos ungdomar, energikris och ekonomisk kris. Är det vad som ska tvinga fram småskaligt jordbruk igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s