Låga ambitioner ökar användningen av bekämpningsmedel

Användningen av kemiska bekämpningsmedel i Sverige ökar. Detta samtidigt som man finner allt mer rester av bekämpningsmedel i vårt dricksvatten och i vår föda. Sverige är inte längre ett föregångsland på området, utan tycks sakna ambition och halka efter i regleringen av bekämpningsmedel, jämfört med fler andra länder, visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen.

Bekämpningsmedelsanvändningen hotar inte bara den biologiska mångfalden, svampar, bin, fåglar och växter utan även vi människor står som mottagare en cocktail av miljögifter från jordbruket.

I syfte att studera om Sverige fortfarande ligger i framkant eller ej, granskar Naturskyddsföreningen några områden mer i detalj under 2012.

Genom att studera hur Sverige och några andra utvalda länder tillämpar olika styrmedel för att begränsa användningen av bekämpningsmedel ges en bild av i vilken grad Sverige är ett föregångsland inom detta område. Länderna är utvalda antingen för att de är grannländer, eller viktiga handelspartners. Jämförelsen syftar också till att sprida goda exempel så att tempot i arbetet med en giftfri miljö kan öka.

– Vi hoppas att jämförelserna leder till en mer djuplodande debatt om huruvida Sverige kan göra mer för att begränsa användningen av bekämpningsmedel och återta sin ledarroll inom detta viktiga arbete, skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson i ett förord till rapporten.

Att nationellt driva en bra kemikaliepolitik är svårt. EU:s lagstiftning på kemikalieområdet är i stort harmoniserad, dvs att det är omöjligt för länder att gå före med tuffare kemikaliepolitik.  Men just nu pågår i Sverige diskussioner om genomförandet av EU:s ramdirektivet för en hållbar användning av bekämpningsmedel.  Det är ett gyllene tillfälle för Sverige att faktiskt visa att man värnar skyddet av ett rent vatten, rena livsmedel och miljömålet Giftfri miljö. Detta tillfälle är så unikt och kommer sällan komma igen.
Ramdirektivet skulle ha varit genomfört i nationell rätt senast i november förra året, men Sverige har misslyckats med att hålla deadline. Det har kommit en skrivelse från kommissionen till regeringen om denna överträdelse.

Rapporten diskuterar myten om att  Sverige är bäst i klassen på att skydda miljön och att jordbruket av konkurrensskäl inte kan ta ansvar för miljömålet Giftfri miljö eller värna om ett rent vatten. Jordbruksproduktionen inte är konkurrenskraftigt i vissa delar av Sverige och det  är mycket problematiskt. Det är emellertid inte i dessa områden som den intensiva användningen av kemiska bekämpningsmedel pågår. Det har heller aldrig slagits fast att det är skyddet för miljön som gör att jordbruk läggs ner, snarare kan en omställning till ekologisk produktion underlätta tillgången till lokala marknader och en fortsatt produktion i annars nedläggningshotade områden.
Sverige har idag inte den tuffaste miljöregleringen när det gäller kemiska bekämpningsmedel. Naturskyddsföreningens granskning av några nyckel åtgärder för att minska risker med kemiska bekämpningsmedel visar snarare på att andra länder kommit längre på flera områden.

I lämförelsen med Danmark, Nederländerna, Tyskland och Frankrike så har Sverige:
• det näst minsta antalet godkända verksamma ämnen
• varken de tydligaste eller mest ambitiösa målen för minskad användning
• skatt på bekämpningsmedel, men låg skattesats och inte den bästa utformningen
• inga krav på en obligatorisk skyddszon till vattendrag och andra sjöar vid spridning av bekämpningsmedel vilket är obligatoriska i samtliga övriga länder
• inga obligatoriska spruttester, som finns i de flesta övriga länder

Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen,
Gun Rudquist, avdelningschef, hav, jordbruk, juridik,

Läs hela rapporten: Bekämpningsmedel i jordbruket 2012

Se inslag om problematiken i Rapport (1 min in i sändningen): http://svtplay.se/v/2765868/rapport/6_4_09_00

Annonser
Det här inlägget postades i Jordbruk och miljö och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s