Ännu inga förslag om nya ekomål

Inför EUs CAP-reform håller regeringen på och utformar ett nytt landsbygdsprogram där ekologisk produktion är en av delarna. Jordbruksverket fick därför i oktober 2011 regeringens uppdrag att utreda behovet av och föreslå åtgärder för nya mål för ekologisk produktion. Naturskyddsföreningens av många organisationer som bjöds in av Jordbruksverket till en hearing den 16 april. Intresset för hearingen var stort med ca 40 deltagare från jordbrukssektor, forskning och handeln.

Frågeställningar som diskuterades var om det behövs nya ekomål i landsbygdsprogrammet och hur dessa i så fall ska vara utformade.

Ekologisk areal 2000-20112005 satte regeringen upp mål för en ökad ekologisk produktion och konsumtion bl.a. att 20 % av jordbruksmarken odlas ekologiskt och att 25 % av den offentliga konsumtionen av livsmedel bör vara ekologisk år 2010. Deltagarna på hearingen var överens om att dessa tydliga mål har varit en viktig pådrivande faktor för att öka den ekologiska produktionen, trots att målen inte uppfyllts helt. 2011 var ca 16% av åkermarken ekologisk och andelen ekologiskt i offentliga kök varierar stort över landet.

Inför hearingen presenterades följande faktaunderlag om läget för ekologisk produktion och marknad idag. I underlaget saknas dock helt förslag om nya mål för den ekologiska produktionen.
Underlag hearing 16 april 2012
På mötet fanns en stor samstämmighet om att om att nya tydliga mål behöver formuleras för att stödåtgärder ska få rätt inriktning.

Naturskyddsföreningen har möjligheter att lämna synpunkter till Jordbruksverket fram till 24 april  på hur målen ska formuleras och hur stöden behöver se ut för att målen ska kunna nås. Om du har förslag kan du skicka dem till
eva-lena.radberg@naturskyddsforeningen.se

Senast den 30 maj ska Jordbruksverket lämna sitt förslag till regeringen.

Annonser
Det här inlägget postades i Jordbruk och miljö och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s