Sverige och Nagoyamålen

I den gemensamma rapporten Sverige och Nagoyamålen föreslår Naturskyddsföreningen och WWF 100 åtgärder som skulle leda Sverige till bevarad biologisk mångfald enligt åtagandet i den internationella överenskommelsen Nagoyaplanen. De kräver bland annat en flerdubbling av skyddade skogar, hagmarker, kustområden och andra naturtyper i Sverige under de närmaste åtta åren.Nedan följer ett uttdrag ur rapporten.

Hela rapporten finns här: http://www.wwf.se/source.php/1472509/Rapport%20Sverige%20och%20%20Nagoyam%C3%A5lenLR.pdf

Mål 3
Senast år 2020 är subventioner och andra incitament som är skadliga för den biologiska mångfalden avskaffade, utfasade eller förändrade så att deras negativa konsekvenser minimeras eller undviks. Positiva incitament för bevarande och hållbart nyttjande av biologisk mångfald har utvecklats och införts i enlighet med konventionen om biologisk mångfald och andra relevanta internationella åtaganden, och med beaktande av nationella socioekonomiska omständigheter. 

Var står vi idag?
Över 40 procent av EU:s budget går till jordbrukspolitiken, där direktstöden driver på utvecklingen mot ett intensivare jordbruk med bland annat omfattande användning av konstgödsel och andra inslag med negativa miljökonsekvenser. Inom jordbrukspolitikens andra del, landsbygdsprogrammet, finns ersättningar för kollektiva nyttigheter som jordbrukarna tillhandahåller: livsmiljöer som ängar och hagar, öppna landskap eller minskad miljöbelastning genom ekologisk produktion. 

EU har satt upp miljömål för 2020: bland annat minskad konsumtion med 20 procent jämfört med 1990, minskade växthusgasutsläpp med 20-30 procent och stopp för förluster av biologisk mångfald. Varken dessa mål eller Nagoya-målen kan nås om EU:s fortsätter att subventionera ohållbar utveckling. 

Vad behöver göras?
9. Driv på för att nästa EU-budget (2014-2020) flyttar över medel som idag går till miljöskadliga subventioner till positiva incitament för bevarande av biologisk mångfald, till exempel genom miljöanpassad teknik och innovationer.

10. Förändra EU:s jordbrukspolitik så att bidragsmedel kopplas till höga krav på miljöåtgärder. Jordbrukssubventionerna ska gå till miljöersättningar och hållbar utveckling. Ersätt dagens direktstöd med ersättningar för tillhandahållandet av kollektiva nyttigheter, som rent vatten, minskade klimatutsläpp, stärkt biologisk mångfald och kulturmiljövärden. Skärp kontrollen av att tvärvillkoren efterlevs (se även 41 och 42).

11. Utöka LIFE+-fonden till åtminstone en procent av EU:s budget och sätt av minst hälften av den för skydd av ekosystem och biologisk mångfald.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s