Missade möjligheter på ekomarknaden ger importen fritt fram

Det finns 90 miljoner kronor i intäkter att hämta för svenska växtodlare om de lägger om sin produktion för att täcka upp bristen på ekofoder. Det visas i en ny studie beställd av Ekologiska Lantbrukarna, LRF och Svensk Mjölk. Studien”Regional balans för ekologiskt foder” är gjord av lantbruksekonomen Lars Jonasson.

Den ekologiska marknaden fortsätter växa snabbt, men den svenska ekoproduktionen hänger inte med, vilket leder till ökad import och förlorade intäkter för svenska bönder. Det drabbar framförallt den konventionella produktionen, eftersom konsumenterna går från svenska konventionella produkter till importerade ekologiska.

Lars Jonasson har gjort färska beräkningar på hur mycket av den konventionella produktion som snabbt behöver läggas om till ekologisk för att svenskt lantbruk inte ska tappa ännu mer av sin hemmamarknad. Han har kommit fram till att det redan nu saknas 500 växtodlingsgårdar, och att marknaden växer snabbt. Den ekologiska animalieproduktionen behöver öka om man ska tillfredsställa marknadens behov,  men det finns inte tillräckligt med foder.

Enligt studien är det ekonomiskt sett är ett slöseri att importera fodermedel som skulle kunna produceras i Sverige. Lars Jonasson visar i sina beräkningar att lönsamheten för ekologiska fodermedel, sett gröda för gröda, är i snitt 1 600 kr högre per hektar än motsvarande konventionell gröda. Foderbristen i Sverige motsvarar 55 000 hektar spannmål och proteingrödor som skulle kunna ge 90 miljoner kronor i ökad intäkt till svenskt jordbruk.

Ladda ner hela rapporten:Regional balans för ekologiskt foder

Annonser
Det här inlägget postades i Jordbruk och miljö och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s