Ska skinkan komma från svanskapade grisar? Ska vi äta ”dopad” gris?

Det gör ont i den späda grisen när svansen kapas. Enligt veterinär expertis innebär det dessutom en livslång plåga att leva med en kapad svans. En glad gris kan göra knorr på svansen, det kan inte en stympad gris göra.

I Sverige får man inte kapa svansen på grisar. Vi ger dem inte antibiotika om de inte är sjuka och vi har ett bättre djurskydd här. I vissa länder ger man antibiotika i förebyggande syfte för att få en bättre tillväxt hos grisarna. Det påminner om ett slags ”doping”. Svenska bönder konkurrerar med utländska bönder, som inte behöver leva upp till ”svensk Grisar med knorrstandard” i fråga om djurskydd och antibiotikaanvändning. Helt logiskt blir deras produkter billigare att framställa och de kan konkurrera ut svenska skinkor, som har fått växa på grisar med knorr på svansen.

Ska vi som konsumenter då köpa skinkor från utlandet där man har kapat bort svansen på smågrisarna och orsakat dem ett livslångt lidande? Är det inte vi som konsumenter som ska se till att de skinkor som vi äter, kommer från i livet glada grisar? Köper och äter vi importerade grisar så bidrar vi till en ovärdig uppfödning, på bekostnad av värdigt uppfödda svenska grisar. Vi tar genom vårt handlande död på den svenske bonden samtidigt som vi får sämre kvalitet på vår mat. Hur kan detta vara möjligt i ”Matlandet Sverige”?

För att garanterat få griskött med ”knorren kvar” köper du kött som är märkt med ”Svenskt kött” eller KRAV.

Simon Jonsson
Naturskyddsföreningen i Norrbotten

Jan-Olof Puranen
Hushållningssällskapet i Norrbotten/Västerbotten

Annonser
Det här inlägget postades i Mat och miljö, Okategoriserat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ska skinkan komma från svanskapade grisar? Ska vi äta ”dopad” gris?

  1. Mejja skriver:

    Att danskarna kapar svansarna på grisarna, kan det bero på att dom i sitt grisfoder är sämre än oss att tillgodose behovet av alla dom essentiella aminosyrorna?
    Efter köttmjölsförbudet är det ju svårt att tillverka ett fullvärdigt foder och om grisarna har den näringsbristen så torde dom kompensera den genom att äta på kompisarnas svansar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s