Jordbruket som kolsänka – rapport

Enligt en ny forskningsrapport från Naturskyddsföreningen och Institutet för Livsmedel
och Bioteknik
(SIK) kan jordbruket lagra in betydligt mer kol än nu, men det räcker inte för att kompensera fullt ut för jordbrukets utsläpp av växthusgaser. Och det behövs kraftiga styrmedel både för att öka kolinlagringen och för att minska jordbrukets utsläpp.

I FN:s klimatpanels senaste rapport om åtgärder för minskade utsläpp i det globala jordbruket beskrivs kolsänkor som en viktig åtgärd med en stor teknisk potential på 5,5–6,5 miljarder ton CO2e per år 2030. Detta ska jämföras med det förväntade utsläppet från jordbrukssektorn år 2020 på ca 7 miljarder ton CO2e.

Bland de åtgärder som krävs är bättre skötsel av vallar och betesmarker, bättre växtföljder med mera fleråriga grödor, återställande av utdikad mark och av degraderade jordar. Ökade skördar ger högre kolinlagring i marken, men om skördeökningen sker genom ökad kvävegödsling,vinner man inget då tillverkning och användning ger lika mycket växthusgasutsläpp.

Rapporten är en litterturstudie med efterföljande diskussion, och behandlar så väl globala som specifikt svenska förhållanden.

Här finns hela rapporten: Potentialer för jordbruket som kolsänka

Advertisements
Det här inlägget postades i Jordbruk och miljö och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s