Kött, klimat och biologisk mångfald

Mat- och Jordbruksnätverket anordnade seminarium och debatt i samband med Naturskyddsföreningens Rikskonferens i 31 maj 2013

35 medlemmar deltog i seminariet – nedan finns presentationerna.

 Kött, klimat och biologisk mångfald – Ny Jordbrukspolicy

Kött, klimat och biologisk mångfald Nstutar på naturbete i gästriklandaturskyddsföreningen värnar om såväl klimat som biologisk mångfald och upplever en målkonflikt – vi behöver betesdjur om vi ska ha ett öppet landskap med en rik biologisk mångfald, men å andra sidan bör vi minska antalet idisslare om vi ska ha en chans att uppfylla klimatmålen.

Behöver vi mera betesdjur för den biologiska mångfaldens skull, eller handlar det om att beta ”rätt marker”, dvs. vissa särskilt värdefulla marker?

Idisslare släpper ut metan, en stark växthusgas, samtidigt som betesmarker binder kol.  Finns det möjlighet att köttproduktion med betesdjur, under vissa förutsättningar kan bli klimatneutralt eller tom en kolsänka? Vilka är i så fall förutsättningarna?

Presentationer från seminariet:
David Bryngelsson 20130531

Anna Jamiesson 31 maj 2013

Program 15.10 Inledning

15.20 Hur påverkar vår köttkonsumtion klimatet? David Bryngelsson, Inst. för energi och miljö, Chalmers

15.45 Behöver vi fler betesdjur för mångfaldens skull? Anna Jamieson, koordinator Naturbeteskött, WWF

16.10  Paneldebatt där alla inbjuds att ställa frågor till Anna och David

16.50 Avslutning och summering av diskussionen

David Bryngelsson BryngelssonDavid forskar i gränslandet mellan naturvetenskap och ekonomi och undersöker bl.a. hur val av kost påverkar möjligheter och kostnader för att stoppa klimatförändringarna. Fokus är på global nivå och olika modelleringsansatser används för att beskriva viktiga drivkrafter och mekanismer. David utsågs 2011 av tidningen Miljöaktuellt till en av 30 miljöprofiler under 30 som kan spela en viktig roll för att ställa om Sverige mot hållbarhet. Han är även en uppskattad föreläsare inom klimat- och energiområdet.

Anna Jamieson Anna Jamieson FBAnna är husdjursagronom och arbetar på många olika sätt med hållbar nötköttsproduktion. Hon är sedan 2004 nationell koordinator för WWF Världsnaturfondens Naturbeteskött, är rådgivare till den unga men snabbt växande nötköttsproduktionen i Baltikum och är själv småbrukare i Malexander i södra Östergötland. Anna har skrivit boken Nötkött, utgiven på Natur och Kulturs förlag, och blev 2010 den första Kinship Conservation Fellow i Sverige.

17.00- 18.00 Ny policy för jordbruk och livsmedelsförsörjning Gun Rudquist och Johanna Sandahl presenterar Naturskyddsföreningens nya policy för jordbruk och livsmedelsförsörjning. Vad är nytt? Vilka var knäckfrågorna? Vad innebär policyn för verksamheten framöver?

Annonser
Det här inlägget postades i Nätverksseminarier och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s