Aktivitetsidéer

Jorden vi äter – Samtal med författarna

BokenAnn-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har skrivit Naturskyddsföreningens bok Jorden vi äter. Nu kan du boka dem för ett samtal om världens viktigaste fråga – vår mat!
90 minuters samtal, inklusive 45 min föredrag med en av författarna. Pris 6 000 kronor, moms inkluderat,  exklusive resa och övernattning

Kontakta gunnar@grolink.se eller ann-helen@uttryck.se

Skriv ut: Jorden vi äter infoblad

Affischer: Affisch A4 textrutaaffisch A3 Jorden vi ater

Till boken finns en: Studiehandledning Jorden vi äter

Boken kan beställas från Naturdkyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/stod-oss/bestall-arets-bok-jorden-vi-ater

Författarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren Intervjuade - 9 porträtthar besökt byar i Indien där vattnet har sinat, tittat in hos köpfesten på spannmålsbörsen i Chicago, följt sojans och biffdjurens framfart i Amazonas och vandrat i monokulturernas majsfält i Zambia. De visar hur våra matvanor sätter avtryck i landskapet, precis som jordbruksteknik och globala marknader syns i våra kylskåp. Här finns många förlorare – miljön, vår mat och lantbrukarna själva.
Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat och vilken jord vill vi se i framtiden?

Ann-Helen och GunnarAnn-Helen Meyer von Bremen är journalist med inriktning på lantbruk, livsmedel och mat, ofta med en koppling till miljöfrågor. Hon arbetar också som debattledare och föredragshållare. Hon fick Änglamarkspriset 2006 för bästa miljöjournalistik.
Hennes blogg finns på: www.hungryandangry.se

Gunnar Rundgren är lantbrukaren som startade Krav. Från 1996 har han arbetat med global utveckling av ekologiskt lantbruk med uppdrag åt bland annat Sida, Världsbanken, FAO och flera andra FN-organ. Gunnar kom 2010 ut med boken Trädgården jorden – från fångstsamhälle till global kapitalism och därefter.
Han bloggar på: http://tradgardenjorden.blogspot.com

Så Framtiden!

Så Framtiden! är en manifestation till försvar för en mångfald av lokalt anpassade kultursorter. Det är också ett sätt att öka konsumenternas intresse och kunskap om odling av grödor med god smak och näringskvalitet.

Genom att bjuda in människor och tillsammans så en del av en åker gör vi en positiv aktion för rätten att välja utsäde och för tillgång till en mångfald av odlade sorter. Genom Så Framtiden! tar vi tillbaka initiativet till odlaren och konsumenten, och gör en markering mot de stora kemijättarna som dominerar växtförädlingen och samtidigt producerar kemiska bekämpningsmedel.

Så här går det till

En lantbrukare bjuder in allmänheten att vara med i sådden på en del av gårdens mark. Lantbrukaren berättar om gården och odlingarna, och alla deltagare får en keps fylld med utsäde och sedan sår man tillsammans. Som avslutning får alla skriva sina namn på en stor fälttavla som sätts ut bredvid sådden. De som har varit med är sedan välkomna att besöka jordbruket under säsongen och se hur grödan utvecklas.

Så Framtiden! ska gärna kombineras med tal med anknytning ämnet och avslutas med en gemensam måltid ute i det fria.

För den som är med och sår blir detta en symbolisk handling där det blir tydligt att det vi äter är det vi odlar. Det väcker tanken att vi har fritt att välja vad vi vill äta och vad vi vill avstå från.

För lantbrukaren blir sådden tillsammans med inbjudna gäster en möjlighet att dela med sig av sin kunskap och sitt engagemang för miljön och maten. Det är också värdefullt att få träffa konsumenterna, de som faktiskt köper och äter det man odlar.

Idén till Så Framtiden! kommer från Schweiz och har spritts till allt fler länder som t ex Tyskland, Luxemburg, England, Finland, Norge. I Sverige genomfördes Så Framtiden!- för första gången våren 2011. Kontakt i Sverige är Wijnand Koker, se  www.saframtiden.se

Succé för Matens pris!

Föreläsningarna med Daniel Öhman & Malin Olofsson om den billiga matens konsekvenser lockade storpublik. Fullsatt både i Mora och Borlänge, ca 400 i publiken sammanlagt. Se inslag i SVT Gävle-Dala (start vid 1:17 min).

Läs mer på http://www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/dalarna/dalarna/aktuellt/?news=22012

Stadsodling i GävleStadsodling i Boulognern Gävle

I Gävle finns tre nya odlingsgrupper med anknytning till Omställning Gävle. Stadsodlingsgruppen odlar i Boulognerskogen, och de andra grupperna i Valbo och i Hille.  Denise Fahlander berättar om odlingarna i Hille.

Vi i Hille, en mil utanför Gävle, har ju haft våra pallkragar och den lilla potatislotten i fårhagen. Vi fick upp potatis i alla fyra rader, det var sorterna Opera och Jutlandia som planterats varannan rad. Sedan fick vi jordärtskockor av Ylva på stadsodlingen, de tog sig väldigt bra och lös med höga fina mörkgula blommor. I fårhagen fick vi under sommaren även en ko med kalv som sommargäster. Kalven längtade visst efter mer grönt när hagen var ordentligt betad, så han tog helt enkelt och hoppade över fårstaketet som vi satt runt potatislotten. Fram och tillbaka som han önskade. När vi skulle ta upp potatisen var alla bladen på blasten borta, men potatisarna såg bra ut. Fåren hade också mumsat så långt deras halsar nådde genom staketet.

Det har blivit både potatis och jordärtskocksgratäng. Förutom färskpotatis.

I vår pallkrage hade vi persilja, grönkål, squash, sallat och gräslök. Det har varit jätteroligt att se växterna varje dag, att de tog sig så bra fast de planterades dit i juni, tror jag det blev.

Jag hoppas verkligen att det blir fortsättning på odlingarna nästa år, både i stan och i Hille. Grönkål har jag hört kan stå sig även under vintern? Sen får vi bara se till att det börjas i bättre tid, vilket väl ska bli mycket lättare nu när vi redan har pallkragarna på plats.

Måste ju också nämna päronträdet på Källviks Gård, massor med frukt! Det har blivit både pajer och mos. Även om den mesta frukten blev dålig, trillade på backen och fick köras iväg. Undrar om trädet har någon svamp eller något som ger skrovliga märken på skalet? Har också längtat och funderat över verktyg för att få ned frukten från de högre grenarna.

Om vi fortsätter nästa år, hoppas jag att vi kan locka till oss mer folk med erfarenhet som kan lära oss om t.ex. de här frågorna. Självklart även fler nybörjare som vill odla för att det är roligt, intressant och med hållbarhetstanken som drivkraft.

Stadsodlingsgruppen har varit bäst på att förmedla sig utåt och att skapa öppna arrangemang kring odlingen. Se mer på hemsidan http://omstallninggastrikland.se/arbetsgrupper/gavle/stadsodling/.

Hälsningar  Denise

Praktik på fäbod sommaren 2013

 Erik Mjölkar FlingaUnder sommaren har 15 medlemmar i nätverket jobbat på fäbodar och delat livet med fäbodbrukarna under en vecka.paula separerar

Här finns berättelser och bilder från några av dem som gjorde fäbodpraktik sommaren 2013:

Paula Quintana Kättboåsen sommaren 2013

Annette Westerberg En underbar fäbodvecka

Josefin Smeds En bit bortYvonne, Owe och Paula

Kit Hill Kits blogg

Malin Borg Fäbodliv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s